HomeWat wij makenOver ledsLampenFotosContactLinks

R.G.B. led lampen
kleur in uw omgeving

Over leds

Het eerste patent op leds (light emitting diode) stamt al uit 1927 maar dit bleef onopgemerkt tot er in 1962 de eerste werkende led werd geproduceerd. Van af dat moment werd de led meer en meer toegepast als signaalgever. In eerste instantie was de led er alleen in rood niet lang daarna kwam groen. Dit bleef nog lang zo. Pas in de jaren negentig werd de eerste blauwe led ontwikkeld, en pas sinds 2006 doet de blauwe led niet meer onder voor de goene. Van af dat moment werd het mogenlijk voor de led om de concurentie aan te gaan met andere vormen van verlichting. (rood, groen en blauw licht in gelijke hoeveelheid zien wij mensen als wit.)

De voordelen van led verlichting ten opzichte van andere verlichting zijn het lage energie verbruik en de lange levensduur.

Een halogeen lamp geeft ongeveer 20 lumen per watt, een gloeilamp ongeveer 13 lumen per watt en een spaarlamp van 15 watt ongeveer 55 tot 60 lumen per watt. het verbruik van de leds die ik gebruik voor mijn lampen ligt ongeveer gelijk aan de moderne spaarlampvan 15 watt
De levesduur van de leds moet ongeveer 50 000 uur zijn (TL 18 000 uur.)


       
(boven ouderwetse leds en onder de moderne powerleds)


HomeWat wij makenOver ledsLampenFotosContactLinks